Ajax neemt tegen Vitesse nieuwe horde naar kampioenschap

Drie dagen na de zwaarbevochten 0-1 zege op FC Groningen mocht Ajax opnieuw aan de bak, ditmaal in de eigen Johan Cruijff Arena tegen Vitesse. De opdracht voor de Amsterdammers was simpel: er moest gewonnen worden om de strijd om het kampioenschap in eigen had te houden.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk met welke intenties de Arnhemmers naar Amsterdam waren gekomen. Coach Slutsky had van tevoren al aangekondigd met een vijmansverdediging te starten en de bezoekers trokken zich dan ook met elf man terug op eigen helft en Ajax moest proberen zich door de geel-zwarte muur heen te voetballen.

In de 20ste minuut was Ajax dicht bij het openingsdoelpunt, toen De Ligt een corner van Ziyech hard op keeper Pasveer kopte. 10 minuten later was het echter Vitesse dat bijna op voorsprong kwam toen Buiting alleen op Onana af kon gaan. Blind kon echter op het laatste moment ingrijpen. Een ogenblik later schreeuwde de Arena moord en brand toen Dolberg in het strafschopgebied werd neergehaald door Pasveer, maar na een ‘VAR-moment’ besloot scheidsrechter Kamphuis het moment weg te wuiven.