Fener-thuis in 1968: Ajax zet eerste stap over simpele horde

Bron: www.ajaxlife.nl

Cruijff legt het nog een keer uit. © SV Ajax

Ajax - Fenerbahçe, het is een mooi affiche. Een bijzonder affiche ook. Ajax ontving de Turkse club pas één keer eerder, in 1968. Het team van Rinus Michels was op weg naar de eerste Europese finale uit de geschiedenis van de club. Op die route was Fenerbahçe in de achtste finales een vrij eenvoudige horde.

De Ajacieden waren er vooraf niet gerust op. De Turkse kampioen had een ronde eerder Manchester City uitgeschakeld. Tijdens de wedstrijd in het Olympisch Stadion bleek Fenerbahçe te beschikken over een venijnige counter.

Toch kwam Ajax op voorsprong, via Klaas Nuninga. Hij pikte de bal op na een te zachte terugspeelbal en schoot al vallend raak. Niet veel later kreeg Ajax een onterechte - Johan Cruijff stond buitenspel - strafschop. Henk Groot miste van elf meter, wat wel weer zo eerlijk was.

Fenerbahçe werd vanaf dat moment echt gevaarlijk. De nerveus spelende Ajacieden werden een paar keer weggecounterd. Maar Ajax trok uiteindelijk aan het langste eind. Bennie Muller schoot een kwartier voor tijd uit een vrije trap van Piet Keizer de 2-0 binnen.

……

Lees het volledige artikel op http://www.ajaxlife.nl/updates/?itemID=18596