”Cruijff de Geert Wilders van het voetbal”

Bron: ajax1.nl

Johan Cruijff is ‘bijna een soort Geert Wilders van het voetbal’. Dat zegt Klaas Vos vandaag in Het Parool. Vos zat sinds 2005 in de ledenraad van Ajax.

Klaas VosVos doet de uitspraak in een terugblik op het sportjaar 2011. De predikant verwijt Cruijff dat hij zijn pogingen om Ajax te veranderen altijd speelt via de media, met name via De Telegraaf, en niet in een open gesprek met direct betrokkenen.

Messias Via het bespelen van het volkssentiment streeft Cruijff ernaar de zittende bestuurders te vervangen door zelf aangedragen bestuurders, aldus Vos. ”Cruijff wordt dan wel de messias genoemd, maar een echte messias – ik praat nu even als dominee, want dat ben ik nu eenmaal – stapt over zijn eigen schaduw heen, doet een handreiking en zegt: wij gaan het samen doen. Dat zou mooi zijn geweest.”

Vos was erbij toen Cruijff in 2008 een opdracht kreeg van de ledenraad om Ajax technisch te hervormen. Kort daarna botste Cruijff met de toenmalige trainer Marco van Basten, die de door Cruijff voorgestelde ontslagen binnen de jeugdopleiding niet op korte termijn wilde uitvoeren. Daarop leverde Cruijff de opdracht weer in.

……

Lees het volledige artikel op http://ajax1.nl/archief/cruijff-de-geert-wilders-van-het-voetbal/