Van Os: “Jeugd moet een toevoeging zijn, niet de basis”

Bron: www.ajaxtotaal.nl

Arie van Os heeft ook zijn woordje klaar over de huidige situatie bij Ajax. De voormalige penningmeester uit het kliekje Coronel (inmiddels overleden), Henrichs, Oldenhof en Van Praag weet de oorzaak van het falende Ajax.

De Amsterdamse club is namelijk doorgeslagen wat betreft de jeugdopleiding. “We zijn gewoon het gekste jongetje van Europa. Weggetikt worden door clubs waar we vroeger om lachten. Natuurlijk is een goede academie belangrijk. Daar moet je ook heus in investeren. Maar het moet een toevoeging zijn, niet de basis”, zegt Van Os in gesprek met het Algemeen Dagblad. “In Nederland red je het daar al niet mee, laat staan in Europa. En nu proef je de kentering dat er plots spelers worden gekocht.” Het Ajax van de succesvolle jaren ’90 bestond ook niet helemaal uit eigen jeugd. Joh. “Wij haalden toen ook jongens als Litmanen en Finidi. En wat denk je van de terugkeer van Rijkaard? Juist dát was het succes. Die jonge ventjes als Kluivert en Seedorf waren de uitzonderingen, niet de standaard”, besluit het voormalig bestuurslid van Ajax over de teams die toen voor 60 a 70 procent uit eigen jeugd bestonden.

……

Lees het volledige artikel op http://www.ajaxtotaal.nl/nieuws/2016/09/03/van-os-jeugd-moet-een-toevoeging-zijn-niet-de-basis/

Gegevens

Spelers: Johan Cruijff
Tags: Interviews
Clubs: AFC Ajax
Trainers: Johan Cruijff
Bestuursleden: Johan Cruijff