Ajax Cape Town loopt de titel mis

Het is Ajax Cape Town niet gelukt om kampioen te worden. De formatie van trainer Foppe de Haan en doelman Hans Vonk speelde op de laatste speeldag gelijk en omdat Ruud Krol’s Orlando Pirates wel won, pakt die ploeg op doelsaldo de titel.

Het was Foppe de Haan zo gegund. In zijn laatste seizoen als coach had hij de beste papieren om kampioen te worden. Tegen het laaggeklasseerde Maritzburg zou winst volstaan. En hoewel dat de laatste keren in onderlinge ontmoetingen niet was gelukt, had iedereen er bij Cape Town vertrouwen in dat het dit keer wel zou lukken. Maar het pakte anders uit.

Twee minuten voor rust pakte Ajax Cape Town wel de voorsprong door een doelpunt van Billiat, maar na rust nam Maritzburg de leiding – na een misverstand bij doelman Hans Vonk – na twee doelpunten over, 1-2. De gelijkmaker van Doutie drie minuten voor tijd, bleek té kort voor het kampioenschap. Orlando Pirates won namelijk van Arrows , kwam daarmee net als Cape Town op 60 punten, maar pakte op doelsaldo de Cup.

Opstelling: Vonk; Hlatshwayo, Allie, Daniels, Evans (Decamps 78‘); Doutie, Maluleka, Carelse, Rusike (Manyama 66‘); Billiat (Soumah 78‘), Serero